Afbeelding
Foto:
ingezonden mededeling

Welke grassoorten zijn het meest geschikt voor voetbalvelden?

Nieuws 5.150 keer gelezen

Dat je op een gietvloer beter niet kunt voetballen weet iedereen, terwijl ook echt iedereen al weet dat het beste gespeeld kan worden op gras. Daarna gaat het alleen mis. Veel mensen denken namelijk dat er maar 1 soort gras is, maar dat is absoluut niet het geval. In plaats daarvan is gras juist eigenlijk een paraplunaam voor verschillende soorten gras. Als je de verantwoordelijk bent voor het voetbalveld dan is het ook goed om te weten welke grassoorten hier het geschiktst voor zijn, want je wilt immers niet dat de spelers op een vloer van beton cire een balletje trappen. 

Bankgras
Bankgras is een grassoort die uitstekend bestand is tegen grote hoeveelheden slijtage. Het kan ook droogte en een hoog zoutgehalte aan, waardoor het een veelzijdig gazon is voor wie op zoek is naar een onderhoudsarme tuin. Dit type gras is ook populair voor sportvelden, vanwege het vermogen om veel hard spel te verdragen. Er zijn veel verschillende soorten bankgras, waaronder Oz Tuff, Conquest Couch, Grand Prix Couch en Stadium Sport Couch, om er maar een paar te noemen! Stadium Sport Couch wordt gebruikt bij golfbanen, sportfaciliteiten en op gemeentegronden in het land. Door zelf onderzoek te doen naar de verschillende typen bankgras zul je al snel erachter komen welk soort het meest geschikt is voor je voetbalveld.

Eclipse gestabiliseerd gras
Deze grasmat is een combinatie van natuur- en kunstgras en is te vinden op sportvelden door de hele wereld. Enkele voorbeelden van sportvelden waar Eclipse gebruikt is, zijn Eden Park in Nieuw-Zeeland, National Stadium of Singapore, Stadium Australia in Sydney Olympic Park en natuurlijk de Melbourne Cricket Ground (MCG). Dit type grasmat heeft natuurgras dat boven de kunstvezel groeit. De MCG was de eerste club die dit type gras installeerde, en deed dit in 1999, en in 2014 vond een volgend programma voor het opnieuw aanbrengen van de oppervlakte plaats. Hierbij is het uiteraard van belang dat het gras helemaal recht is. Bij een vloer doe je dit met behulp van egaline, maar bij een voetbalveld kan een expert dit voor je doen.

Zoysia gras
Deze grassoort groeit langzaam en is onderhoudsarm, twee eigenschappen die hem populair maken bij mensen die op zoek zijn naar een gazon dat niet veel werk vereist. Het is droogtetolerant en bestand tegen slijtage, waardoor het ook nog eens zeer geschikt is voor sportvelden. Zoysia is het meest geschikt voor gematigde klimaten. Dit type gras heeft een natuurlijke weerstand tegen veel voorkomende onkruiden en ziekten en heeft heel weinig water nodig om te overleven en te gedijen. Er zijn veel soorten Zoysia gras, waaronder Empire Zoysia, Zoysia Macrantha, Zoysia Matrella en Zoysia Japonica. De keuze is dus echt reuze!

Er zijn veel verschillende soorten grassoorten, zowel echt als kunstmatig, die worden gebruikt op sportvelden in Nederland en wereldwijd. Als je op zoek bent naar sportgras voor buitenactiviteiten, kun je het beste rekening houden met je behoeften en vereisten bij het onderzoeken van verschillende soorten gras.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• TD Arjen Borsje heet Ramon ten Hove (l) welkom bij Kozakken Boys.
Kozakken Boys speelt snel in op vertrek doelman Bryan Janssen en haalt Ramon ten Hove 3 uur geleden
Afbeelding
'Kozak' Niek Hoogveld wacht nog steeds op straf na rood tegen Noordwijk 3 uur geleden
Afbeelding
VV Brederodes zoekt trainer voor JO15-1 vacature 4 uur geleden
Logo
• Be Ready viert feest na het behalen van de titel in Raamsdonk.
Kampioen Be Ready overweegt overstap naar de zaterdag: 'Bezig om de leden te raadplegen' 13 uur geleden
• Bryan Janssen.
Bryan Janssen verlaat Kozakken Boys en keert terug naar Westlandia 13 uur geleden
Afbeelding
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 17 uur geleden