• Spirit - DCV (0-0).
• Spirit - DCV (0-0). Foto: Wijntjes Fotografie - John Wijntjes
update

Ook clubs in Krimpenerwaard gaan gebukt onder nieuwe coronamaatregelen: ‘Maar we kunnen het niet op z’n beloop laten’

Nieuws 2.447 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Weer wordt een beroep gedaan op de overlevingskunsten van sportverenigingen. In het kader van de aangescherpte coronamaatregelen moeten zij drie weken lang zonder publiek spelen en blijven de kantines dicht.

“Dat er iets zou gaan gebeuren, stond voor ons al vast”, verwoordt voorzitter Henk Lammerse het gevoel dat bij zijn vv Spirit leefde. “Maar dat het kabinet zo rigoureus te werk is gegaan, was wél een verrassing. We zijn snel na de bekendmaking van het nieuws bijeengekomen met ons eigen ‘outbreakteam’. Het afsluiten van je sportpark en kantine voor publiek kost veel geld. Je praat over duizenden euro’s. Daarnaast is er de sociale component. We waren deze zomer nog zó blij dat we eindelijk weer konden voetballen en we met beperkingen weer open mochten. Dat is nu voor minimaal drie weken teruggedraaid en dat is lastig. Ook zorgt de huidige situatie ervoor dat je op veel vragen een antwoord moet formuleren. Bijvoorbeeld als het gaat om jeugdwedstrijden en de mensen die mee komen met een team. Wie laat je wél en niet toe ter begeleiding. Daar moet je heldere afspraken over maken.”

Met corona moet je niet dollen
“Ik snap de overheid wel”, reageert Dilettant-voorzitter Marco Goudswaard op de jongste coronamaatregelen van het kabinet. “Het is alleen jammer en misschien ook wel dom dat men in de maanden juni en juli niet heeft doorgepakt om Covid-19 helemaal uit te roeien. Op dat moment was de overwinning in zicht. Nu is het virus weer terug. En ik weet ook, met corona moet je niet ‘dollen’.”

“Als voetbalvereniging moeten wij ook een bijdrage leveren in de bestrijding van het virus. Dat hebben we in de vorige situatie al met volle kracht gedaan en daar gaan we mee door. Ik verwacht overigens niet dat we al na drie weken terug kunnen schakelen naar de regels van vóór 30 september. Het zal nog wat langer nodig hebben met mogelijk een tussentijdse verzwaring van het maatregelenpakket. Daarna heb je nog twee weken nodig om de situatie weer enigszins onder controle te hebben, schat ik in.”

Ellendig
Bij vv Lekkerkerk verheugde men zich om meer dan sportieve redenen op de derby met Dilettant. Dat duel mag dan wél gespeeld worden, maar zonder publiek. “Ontzettend vervelend voor al die mensen in Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek die zich enorm verheugd hadden op deze wedstrijd”, zegt Lekkerkerk-voorzitter Frans Braal.

“Ook voor de vereniging is dit ellendig. Onze vrijwilligers waren de voorbije maanden volop in touw om de coronamaatregelen te vertalen naar een verantwoord verblijf voor spelers op en bezoekers van ons sportpark. En nu mag er geen supporter meer naar binnen en blijft onze kantine drie weken op slot voor iedereen. Daarnaast derven we veel inkomsten. Rondom ‘de derby’ gaat het om vele duizenden euro’s, geld dat we juist zo goed konden gebruiken in deze moeilijke tijden. Daar staat tegenover dat we begrip hebben voor de maatregelen van de overheid. Het moet een keer klaar zijn met corona. Je kunt het virus niet op zijn beloop laten.”

Open dag SPV’81 geschrapt
Voor een kleine dorpsvereniging als het Polsbroekse SPV’81 komen de aangescherpte coronamaatregelen ongelegen. De open dag van aankomende zaterdag is geschrapt. ,,Het niet toelaten van publiek bij de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Oosterheem en het weren van ouders die hun kinderen komen brengen voor trainingen zullen niet meevallen,” zegt SPV-voorzitter Theo Sangers bedenkelijk.

,,Ik vind het persoonlijk moeilijk om sponsoren aan het toegangshek tegen te houden. Zonder publiek spelen is nauwelijks te doen. Vanavond komt het bestuur bijeen en gaan we bespreken hoe we omgaan met deze nieuwe situatie.”

Sangers is ook bevreesd dat er een ‘scheve’ competitie ontstaat. ,,Wedstrijden gaan uitvallen als spelers of hun verwanten besmet raken met corona,” vervolgt de Polsbroekenaar. ,,Uiteraard gaan we niet anders handelen dan de KNVB aangeeft, maar ik had het hele programma er drie weken uitgegooid en het dan tijdens de winterstop ingehaald.” 

Ontmoetingsplek
Schoonhoven-voorzitter Paul van Schaik zag aankomen, dat verregaande maatregelen genomen moesten worden om het coronavirus te bedwingen. Alleen wisten hij en zijn medebestuursleden niet dat sportpark Het Hofland ‘op slot’ moet.

,,Dit is heel vervelend voor het verenigingsleven,” aldus Van Schaik. ,,De kantine van ons is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Alleen het bedrijven van sport is nog mogelijk. De kantine-inkomsten gaan we wel missen. Aan de andere kant heb ik wel begrip voor het verscherpen van de maatregelen, die wij als vereniging natuurlijk naleven. Een aantal leden testte positief op het coronavirus en die blijven dan thuis voor een periode van tien dagen. Hun wedstrijd vervalt, indien nodig. Met de GGD hebben we bijna elke dag wel contact om een update door te geven en handelen dan naar hun aanbevelingen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app