Kantines dicht: Viaanse clubs missen niet alleen inkomsten, maar ook het clubgevoel | Voetbalnieuws uit de regio, altijd actueel
Logo regio-voetbal.nl
<p>• Ook de kantine van SC Everstein was zaterdag gesloten.</p>

• Ook de kantine van SC Everstein was zaterdag gesloten.

(Foto: Peter Verbeek)

Kantines dicht: Viaanse clubs missen niet alleen inkomsten, maar ook het clubgevoel

  •   keer gelezen   Nieuws

REGIO VIANEN • Voor de tweede keer dit jaar hebben de voetbalclubs te maken met aangescherpte coronamaatregelen. Vooralsnog is publiek tot en met 20 oktober niet toegestaan en blijven de kantines gesloten.


“Als we op zaterdag veel thuiswedstrijden hebben is handhaven erg lastig”, zegt Brederodes-voorzitter Taki Anastassiadis. “Voor de jeugdwedstrijden hebben we coronadiensten in het leven geroepen. Bij de entree wordt gehandhaafd: ouders van eigen leden worden geweerd en van de bezoekende teams zijn begeleiders en rijouders welkom. De kleedkamers blijven eveneens dicht, in principe ook voor senioren.” 

Bij de thuiswedstrijd tegen Kockengen was een tweede buitenterras gecreëerd. Tafels en banken waren gehuurd, maar uiteindelijk kost dat meer dan zelf aanschaffen. Inmiddels is een partytent van 8 bij 20 meter besteld. “We lopen duizenden euro’s kantineomzet mis. We hopen na 20 oktober op versoepeling, maar eerlijk gezegd verwacht ik nóg strengere maatregelen: het stilleggen van de competities. Maar gelukkig heeft Brederodes voldoende spaargeld en staan we nog lang niet op springen.”

Geluk bij een ongeluk
“Vianen heeft een hekbeleid ingesteld”, vertelt Martijn Heerkens. “Pas als de teams compleet zijn mogen naar binnen en na afloop moeten ze samen weer vertrekken. De kantine is potdicht, maar er zijn wel faciliteiten om leiders, scheidrechters en bestuursleden te ontvangen. Onze kantine is ook een sociale ontmoetingsplaats voor verschillende groeperingen en als kleine club zijn we sterk afhankelijk van de omzet. De eerste golf zijn we redelijk doorgekomen. Ons hoofdveld wordt gerenoveerd en voor het gebruik van een kunstgrasveld betalen we nu per uur. Dat scheelt aanzienlijk en is voor Vianen een geluk bij een ongeluk. Voorlopig redden we het nog wel door de inkomsten en uitgaven goed in de gaten te houden. We hopen dat het allemaal niet te lang gaat duren en op onze manier willen we daar een steentje aan bij dragen.”

Rad van avontuur
“Ik hoop dat dit beperkt blijft tot een paar weken, want anders zal een aantal amateurclubs het niet overleven. Los van de kantineomzet beuren we bij onze thuiswedstrijden geen inkomsten van de entreegelden, de balverloting en het rad van avontuur”, vertelt Perry Bloks, voorzitter van SC Everstein.

“Bijna nog erger is dat ik het clubgevoel mis. Onze kantine is een sociaal centrum voor veel mensen in Everdingen en onze club is méér dan een potje voetbal. Juist de ‘derde helft’ zorgt bij ons voor gezelligheid en positieve energie. Financieel is het nog niet nijpend. We zijn er drie jaar mee bezig geweest om een renteaanpassing van onze hypotheek te krijgen. Dat is inmiddels gelukt en het gaat om een behoorlijk bedrag. Gelukkig is onze veldhuur laag omdat we veel in zelfwerkzaamheid doen.”

Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup