• Alblasserdam-De Alblas (4-1).
• Alblasserdam-De Alblas (4-1). Foto: Richard van Hoek

Alblasserdam doet De Alblas pijn

2 apr, 21:02 Wedstrijdverslagen 1.706 keer gelezen

ALBLASSERDAM - De titelrace in 3C ligt weer open. met dank aan Alblasserdam dat gedoodverfd kampioenskandidaat De Alblas met 4-1 versloeg. Het was pas de eerste nederlaag van de koploper.

Het kan verkeren in de voetballerij. Pakweg drie weken geleden gold De Alblas als dé titelkandidaat van de derde klasse C. Het elftal van trainer Maarten van Gastelen voetbalde fris, fruitig en succesvol en bouwde in gestaag tempo aan een fraaie en geruststellende voorsprong op de concurrentie.

Niet langer ongenaakbaar
De realiteit van vandaag zegt dat De Alblas al een paar duels niet meer de ongenaakbare lijstaanvoerder is. De ploeg is zijn 'brille' een beetje kwijt en voetbalt minder vloeiend dan gewenst en gewend. Het leidde de voorbije wedstrijden tot puntverlies tegen relatief 'kleine' tegenstanders en leverde zaterdag uit bij buurman Alblasserdam de eerste competitienederlaag op. 

Tien man
"Aan de inzet heeft het niet gelegen", stelde Van Gastelen na afloop van de 'hete' derby vast. "De jongens hebben geknokt voor wat ze waard waren, óók nadat kort in de tweede helft Natanja de Haan van het veld was gestuurd en we met tien man kwamen te staan. Aan de inzet lag het dus zeker niet. Wel moeten we constateren dat we al een aantal weken belangrijke spelers missen. Jeffrey Gelderblom bijvoorbeeld hadden we tegen Alblasserdam prima kunnen gebruiken. Maar hij is op wereldreis en tot half mei niet in Nederland. Vervelend is ook dat we geen beroep konden doen op Stefan Bakker. Hij meldde zich ziek af. En uiteraard weet je dat je tegen Alblasserdam altijd tot het gaatje moet gaan om een resultaat binnen te halen. We hebben ons best gedaan, maar het was vandaag niet genoeg. Al vond ik de 4-1 uitslag wel geflatteerd."

Bij de strot
De thuisploeg liet al meteen vanaf de aftrap zien dat het niet van plan was om De Alblas een luxe middag te bezorgen. Alblasserdam klapte er meteen flik op en greep de lijstaanvoerder bij de strot. Het overwicht leidde in de 15e minuut tot de 1-0 van Ahmet Kuyucu, die een afvallende bal strak in de linkerbenedenhoek trapte.

Ralph Hofwegen kreeg vervolgens de kans om zijn team naar 2-0 te schieten. Hij stuitte op De Alblas-doelman René de Ruiter. Ook jubilaris Leroy Naaktgeboren (hij werd gehuldigd vanwege zijn 250e wedstrijd voor Alblasserdam) had kunnen en moeten toeslaan. Zijn inzet ging naast.

En wat te denken van een kopbal van Hofwegen op de lat. De Alblas stelde er bitter weinig tegenover. De Van Gastelen-elf had op het middenveld niets te vertellen en wist amper zijn snelle aanvallers Jari Zijderveld en Tom van Reeuwijk te bereiken. Toen dat op slag van rust één keer wel lukte, bewees Zijderveld meteen zijn klasse: hij schoot zwaar gehinderd op de lat.

Zware straf
Na de pauze moest Alblasserdam noodgedwongen wat gas terug nemen. Logisch, want de intensiteit waarmee de ploeg van trainer Dennis Schoonewil voor rust had gevoetbald, viel simpelweg niet vol te houden. Ondertussen had Van Gastelen Natanja de Haan in zijn elftal gebracht in een poging wat meer stootkracht te scheppen. Lang mocht hij niet genieten va het optreden van de rappe aanvaller. De Haan ging binnen vier minuten in de fout door Alblasserdam-back Michael Lambermont tegen de grond te werken en kon met rood inrukken; een zware straf voor een overtreding die met een gele kaart had kunnen worden afgedaan.

Het moet de Alblas worden nagegeven: men gaf na deze tegenvaller niet op. Duidelijk was echter ook dat Alblasserdam niet van zins was om ook maar iets weg te geven. De ploeg ging zelfs op zoek naar de 2-0. Met succes: Ahmet Kuyucu liet de aanhang op het sfeervolle sportpark Souburgh voor de tweede keer juichen door in de 87e minuut nogmaals te scoren. Kort in blessuretijd deed De Alblas iets terug via Jari Zijderveld, waarna de Alblasserdam-invallers Frank Hendriks en Murat Elibol de eindstand op 4-1 bepaalden.

Proberen
"Een lekkere overwinning", vond uitblinker Ralph Hofwegen. "We wisten dat we vandaag moesten winnen om het nog een beetje spannend te houden bovenin. Dat is gelukt. Ons gat met de Alblas is nu vijf punten. Het is na zo'n zege extra jammer dat we deze competitie al zoveel punten hebben verspeeld. We hadden verdorie mee kunnen doen om het kampioenschap. Of dat alsnog mogelijk is? Ha ha, je weet maar nooit. Laten we in ieder geval proberen er vol voor te gaan, dan zien we wel hoe ver we komen."

• Alblasserdam - De Alblas (4-1).
• Alblasserdam - De Alblas (4-1).
• Alblasserdam - De Alblas (4-1).
• Alblasserdam - De Alblas (4-1).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie