Logo regio-voetbal.nl
Foto:
ingezonden mededeling

Sportkleding wassen doe je zo, 5 tips

  •   keer gelezen

Sportkleding heeft na elk gebruik een wasbeurt nodig. Of het nu de kleding is die je draagt onder je voetbalkleding of de kleding die je draagt tijdens het tennissen. Tijdens het sporten verliezen we zweet wat vlekken en bacteriën kan veroorzaken als de sportkleding niet tijdig wordt gewassen. Dat wil je uiteraard voorkomen. 


We geven je graag wat tips om jouw sportkleding lang mooi te houden en bovendien een frisse geur te geven. 

Zet gedragen sportkleding direct in een badje koud water
Door gedragen sportkleding direct in een badje met koud water te doen voorkom je geuren die ook na een wasbeurt blijven hangen. We willen uiteraard altijd fris ruiken dus doe direct wanneer je thuiskomt na het sporten je kleding een half uurtje in een teiltje met koud water en een half kopje schoonmaakazijn. Dit verwijdert definitief alle nare geurtjes. Hierna spoel je de kleding uit en doe je het in de wasmachine.

Wasverzachter is niet nodig
Hoewel wasverzachter je kleding heerlijk kan laten ruiken is het onnodig voor sportkleding. De kleding is gemaakt van luchtdoorlatende vezels en deze kunnen door de wasverzachter juist verstopt raken en daardoor kan het water de sportkleding niet goed bereiken. Dit veroorzaakt ook weer nare luchtjes. Vooral voor kleding die deels uit elastiek bestaat zoals bijvoorbeeld een lange sportbroek kan wasverzachter funest zijn.

Keer sportkleding binnenstebuiten
Tijdens het wassen is het belangrijk om je sportkleding alvast binnenstebuiten te keren. De binnenkant is immer het meest in contact geweest met onze huid en ruikt daardoor vaak sterk. De kleuren van sportkleding blijven ook beter behouden door het binnenstebuiten keren.

Wassen op een lage temperatuur
Sportkleding heeft de neiging om te krimpen op hogere temperaturen. Het beste gebruik je daarom een wasprogramma van 30 of 40 graden. Alleen wanneer een shirt echt smerig is kun je het wassen op 60 graden. Gebruik ook niet te veel zeep of wasmiddel tijdens het wassen. Het is verleidelijk om bij stinkende sportkleding een extra scheutje wasmiddel te doen maar dit werkt alleen maar averechts. Overschot van zeep of wasmiddel is een bron voor schimmels en bacteriën. In de Kruidvat folder volgende week vind je diverse wasmiddelen die je prima voor sportkleding kunt gebruiken. 

Sportkleding niet in de wasdroger
Is je sportkleding eenmaal gewassen dan is het niet verstandig om het in de wasdroger te doen. Veel sportshirts zijn gemaakt van textielsoorten die kunnen krimpen in de wasdroger. Dat willen we uiteraard voorkomen. Veel beter is het om de kleding buiten aan de lijn te hangen. Milieuvriendelijk en heerlijk fris!

Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen