• Tricht-doelman Rian Drost in actie tegen ASV Arkel.
• Tricht-doelman Rian Drost in actie tegen ASV Arkel. Foto: Doranny Kranendonk

Rian Drost (41) terug onder de lat bij Tricht: ‘Mijn ploeggenoten houden me jong’

Nieuws Voorbeschouwingen 2.374 keer gelezen

TRICHT • Rian Drost is weer teruggekeerd onder de lat bij Tricht. Hij vervangt na de winterstop Jesse Kok, die als militair is uitgezonden.

De 41-jarige Drost heeft zijn keepershandschoenen weer aangetrokken. “Onze vaste keeper Jesse Kok had aan het begin van dit seizoen al aangegeven dat hij begin dit jaar uitgezonden zou worden. Mij hebben ze gevraagd om hem te vervangen. Ik was al keeperstrainer en in de eerste helft van dit seizoen heb ik een aantal wedstrijden in het tweede gekeept. Zo sta ik sinds de winterstop weer onder de lat bij het eerste elftal”.

Drost begon op zijn zesde te voetballen bij Tricht. Op zijn negentiende kwam hij bij de selectie. “In mijn eerste periode kwam ik als jochie van negentien in een goede en ervaren groep terecht met spelers als Marco Hol, Julian van Dijken Gertjan en Adri Voorneveld. We speelden ieder jaar om promotie. Ik kreeg de kans om door te groeien tot een vaste waarde.“

Daarna ging hij als 23-jarige zijn geluk beproeven bij TEC. De Tielenaren speelde in die tijd in de hoofdklasse, het hoogste amateurniveau toentertijd. Hoewel hij daar niet vast in de basis stond, heeft hij daar mooie wedstrijden gespeeld in de Amstel Cup en hoofdklasse. Na drie jaar verkaste hij naar buurman Theole. Daar werd hij wel een vaste waarde en promoveerde naar de eerste klasse.

Absolute wil
Na drie jaar keerde hij terug bij zijn cluppie Tricht. “Ik kwam terug bij een volgende generatie. Mijn maat Rob van Nifterik en Willem-Pieter van Kranenburg speelden er nog. Verder was het team aangevuld met jonge gasten zoals Kevin van Burk, Wesley van Maurik, Ramon van Soelen en Rico de Ridder. Toen ik kwam speelden we derde klasse. Maar we promoveerden in het tweede jaar naar de tweede klasse. Daarna speelde Tricht altijd mee in de bovenste regionen. Met deze jongens heb ik een goede band opgebouwd. De absolute wil om te winnen was er altijd op zaterdagmiddag.”

Binding
Na zes jaar stopte hij als keeper bij het eerste elftal. “Ik ben geen persoon om lager te gaan voetballen met leeftijdsgenoten. Ik kan niet tegen mijn verlies en wil altijd winnen. Dus toen ze me vroegen als keeperstrainer bij het eerste, heb ik ingestemd. Verder ging ik elke wedstrijd mee met het eerste elftal als reservekeeper. Zo hield ik binding met de selectie.”

Ondanks het leeftijdsverschil heeft Rian ook een klik met deze generatie. “Het is altijd even wennen aan elkaar. Maar ze houden me jong en ik vind het geweldig om de verhalen van de jongens te horen over wat ze het afgelopen weekend hebben meegemaakt. Ook zij hebben moeten wennen aan mijn fanatisme. Ik hoop dit op een positieve manier over te brengen.”

Dorpsclub
Het leuke is dat hij met de vaders van een aantal jongens heeft gevoetbald. “Dat is het mooie van zo’n dorpsclub als Tricht. Het verloop van spelers is gering en iedereen heeft een band met elkaar. Die bouw je op door na de wedstrijd een biertje te drinken. Ik heb het ook anders meegemaakt. Bij TEC liepen broodvoetballers rond die na de wedstrijd verplicht een colaatje dronken en zo snel mogelijk weer weg waren.”

Deze competitie gaat met horten en stoten voor Tricht. Voordat de winterstop begon stond Tricht nog boven de degradatiestreep. Maar de laatste twee wedstrijden verloor de dorpsclub ongelukkig van Arkel en De Zwerver. Volgens Rian Drost is dit te verklaren door de jeugdigheid van de selectie. “We missen nog de slimheid en de ervaring. Dat breek ons op. Alleen goed voetballen is niet genoeg in de tweede klasse.”

Niks te verliezen
Toch denkt hij dat Tricht uit de buurt van de gevarenzone kan blijven en ziet hij kansen tegen de aanstaande tegenstander Roda Boys. ”We hebben een voetballend en technisch team. Tegen sterkere ploegen doen wij het goed, want dan krijgen we ruimte om te voetballen. Het voordeel tegen Roda Boys is dat wij niets te verliezen hebben.”

Roda Boys ziet hij wel als titelfavoriet, “Tegen Roda Boys hebben we nog niet gespeeld. Maar ik heb ze altijd in de top drie staan. Ik zie ze samen met Wieldrecht als titelfavoriet. Tegen Wieldrecht werden we weggespeeld. Maar van de huidige koploper SVW wonnen we met 3-2. Het is een cliché, maar in deze tweede klasse kan iedereen van elkaar winnen. “

Pieter-Jan van Oort

Freelance-voetbalverslaggever regio West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app