Logo regio-voetbal.nl
• Ondanks alles hopen Perry Bloks en Frank Lakerveld op een leuke derby.
• Ondanks alles hopen Perry Bloks en Frank Lakerveld op een leuke derby. (Foto: Peter Verbeek)
Voorbeschouwingen

Sobere corona-derby in Hei- en Boeicop

  •   keer gelezen   Nieuws

Op de eerste speeldag zijn in de regio wegens coronabesmettingen vier duels gecanceld. Of het daar bij blijft is de grote vraag.


Voorbeschouwing

hei- en boeicop/everdingen • De clubs zijn van goede wil, maar handhaving van de regels en protocollen valt niet mee. Hoe is dat bijvoorbeeld geregeld bij HSSC’61 en SC Everstein, die zich komende zaterdag opmaken voor de eerste van de belangrijkste derby’s van het seizoen? Voorzitters Frank Lakerveld en Perry Bloks geven openheid van zaken.

De coronacrisis heeft bij de clubs voor de nodige hoofdbrekens gezorgd. Frank Lakerveld meldt dat het binnen HSSC’61 een positieve flow gaf toen, na de jeugd, ook de senioren weer mochten gaan trainen en de kantine weer open mocht. “Onze leden hadden zowel het sporten als de sociale contacten gemist. Het grootste pijnpunt op dit moment is dat we in hetzelfde schuitje zitten als de horeca. Zonder politieagentje te willen spelen is uitvoeren en handhaven écht een prioriteit.”

Perry Bloks denkt dat de echte druk nog moet komen omdat het aantal besmettingen toeneemt. “Gelukkig hebben we daar bij SC Everstein nog niet mee te maken gehad.”

Eenrichtingsverkeer

Beide clubs hanteren de regel dat degenen van 18 jaar en ouder die gebruik maken van de kantine of het terras zich vooraf digitaal of via het scannen van een QR-code registreren. Ze kunnen daar echter niemand toe verplichten.

Frank Lakerveld: “De capaciteit van onze kantine voorziet in 42 zitplaatsen. Geen zitplaats betekent geen verblijf in de kantine. Wel kunnen bij de bar bestellingen worden afgehaald, maar deze moet buiten worden genuttigd. Daarnaast is eenrichtingsverkeer ingesteld. In afwachting van mindere weersomstandigheden hebben we twee partytenten geplaatst waar in totaal 64 personen kunnen zitten.”

Perry Bloks: “Bij SC Everstein hanteren we dezelfde regels. In onze kantine zijn zestig zitplaatsen, op het terras kunnen we er vijftig kwijt, terwijl we ook nog kunnen uitwijken naar de businessruimte, waar plaats is voor omstreeks vijftig stoelen.”

Bij beide clubs kunnen bezoekers zich ook op papier laten registreren, maar dat heeft niet de voorkeur.

Liever niet

Met tussen 450 tot 500 toeschouwers zijn de ontmoetingen tussen HSSC’61 en SC Everstein voor beide clubs de drukst bezochte wedstrijden van het seizoen.

Lakerveld: “Zoveel willen we nu liever niet op ons sportpark hebben. We hebben even overwogen om SC Everstein te vragen zonder supporters te komen. Dat is echter nooit een reële optie geweest. Het past niet bij onze club en niet bij deze derby. Het is bovendien een buitenevenement waar men voldoende afstand van elkaar kan houden. Maar in onze kantine zijn zaterdag geen zitplaatsen. Ook de keuken is dicht. Men kan er alleen terecht om een drankje te bestellen. Wel komen buiten een of twee verkooppunten. En na afloop kan er niet worden gefeest. Door deze versobering verwacht ik minder publiek dan normaal."

Perry Bloks: “Op initiatief van burgemeester Sjors Frölich gaan de negen voetbalclubs hun plannen deze week voorleggen aan de gemeente Vijfheerenlanden. Komende woensdag is er bij SV Meerkerk overleg en dan horen we wellicht meer. We kunnen daarbij gebruik maken van de ervaringen van de clubs die al een thuiswedstrijd hebben gespeeld.”

Pril stadium

En dan de wedstrijd van komende zaterdag. Hoe kijken de voorzitters daar tegen aan?

Bloks: “Deze derby is altijd een wedstrijd op zich. Ik hoop dat het een leuke pot wordt. In dit prille stadium van de competitie is er voor mij geen uitgesproken favoriet."

Lakerveld: “We hebben in de voorbereiding allebei wisselend gepresteerd, maar wonnen wél onze eerste wedstrijd. Als HSSC-er wil ik ook dit duel graag winnen. Maar ik denk dat ik zaterdag méér bezig zal zijn met andere zaken dan met de uitslag.”


Peter Verbeek

Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis >

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Trainerscarrousel

Spelerscarrousel

Regio-Voetbal Toernooien

Voorbeschouwingen

Proxsys Cup